Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 10 szt
małe cebulki 2 szt
ser żółty
olej do smażenia
jajko 2 szt
mąka (tyle aby masa nie byla sucha, i dało się formować)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamyi studzimy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.Ugotowane i ostudzone ziemniaki starannie ugniatamy na gladką masę,dodajemy mąkę i, jajka,cebulęi dokładnie mieszamy.Z masy formujemyniewielkie okrągłe kotleciki,lekko spłaszczamy.Na patelni rozgrzewamy olej.Kotleciki smażymy na małym ogniu na jasnozłoty kolor.W trakcie smażenia kładziemy na wierzch każdego kotlecika dużą ilość sera żółtego.Smażymy aż ser zacznie się topić.Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto.Kotleciki możemy podawać z duszonymi warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 24.05.2011 10:32
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak