Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torcik serowo- jabłkowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 400 gram
masło 200 gram
cukier puder 30 gram
żółtko jajek 2 sztuki
przyprawy 1 łyżeczka p. do jabłecznika

Masa serowa

ser biały 300 gram
jajko 2 sztuki
białko 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
masło 50 gram roztopionego

Masa jabłkowa

mleko 3,2% 500 ml
cukier kryształ 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakownaie
jabłka 4 sztuki
przyprawy 1 łyżeczka p. do jabłecznika

Wierzch

chałka 2 pokruszone kromki
cukier puder do posypania wierzchu
cynamon Prymat do posypania wierzchu

Przełożenie

masa kajmakowa 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik serowo- jabłkowy

Kroki postępowania

1
Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy i gotowe odkładamy do zamrażarki na 20 minut.
Krok 1 - Mini torcik serowo- jabłkowy foto
2
Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń w proszku oraz przestudzone masło. Białka ubijamy i łączymy z masą serową.
Krok 2 - Mini torcik serowo- jabłkowy foto
3
Ciasto z zamrażarki dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy, drugą wałkujemy i przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 28cm. Dogniatamy do spodu i dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 35 minut.
Krok 3 - Mini torcik serowo- jabłkowy foto
4
W tym czasie z mleka, cukru i proszku gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do jabłecznika, łączymy z ugotowanym budyniem.
Drugą część ciasta wałkujemy również na wielkość tortownicy, wykładamy spód i dziurkujemy. Wylewamy masę budyniowo- jabłkową i posypujemy pokruszonymi kromkami chałki. (Pokruszyłam je za pomocą robota.) Wstawiamy do piekarnika i również pieczemy ok 35 minut.
Z przestudzonych ciast wykrawamy metalową obręczą krążki. Każdy serowy smarujemy gotową masą kajmakową waniliową i przykładamy krążkiem jabłkowym. Posypujemy cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.
Krok 4 - Mini torcik serowo- jabłkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 25.07.2016 09:08
Wspaniale wyglądają :)
foczka-ks 22.11.2015 22:18
znakomity ten torcik
Ada-Gaba 14.07.2015 19:59
świetny deser
Norgiusz 21.05.2015 12:07
super przepis!
Izabela28 10.04.2015 18:41
pyszności, że aż ślinka leci:)
ben-ka 02.04.2015 14:03
Z chęcią bym spróbowała.
Malgorzata549 26.03.2015 18:31
pomysłowy przepis
Klausia 06.02.2015 21:49
zabieram :)
Ola1984 04.02.2015 17:20
Mniam, wyglądają obłędnie :)
Zdzisław 04.02.2015 15:01
takie słodkości bardzo lubię
dodi 04.02.2015 13:04
ale śliczności, mniam
Mniam 04.02.2015 12:30
Wspaniały deser!
Ola1young 04.02.2015 11:42
świetny deser :)
Asik32 04.02.2015 10:52
słodziutkie takie małe serniczki:)
ilka01 04.02.2015 09:26
pychota :)
Katarzyna59 04.02.2015 09:21
bardzo apetyczne
Mira85 04.02.2015 08:15
Smaczne są :)
tytka 03.02.2015 23:02
ciekawy pomysł
Barbara13 03.02.2015 23:01
Wspaniale się zapowiadają
Skotka 03.02.2015 22:39
Pomysłowe:))
Ania321 03.02.2015 22:33
Ale pyszności :)
Sroczka 03.02.2015 22:14
Ależ te torciki pysznie wyglądają.
aisoglam 03.02.2015 22:11
Pięknie wyglądają :)
Beatris 03.02.2015 22:09
Wspaniałe malutkie torciki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak