Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

marchewka 2 sztuki
por 1 sztuka
cytryna 4 plastry
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
kolendra 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
filet z dowolnej ryby 40 dag-u mnie tołpyga

Sos

bulion drobiowy 1 szklanki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuki
śmietana 30% 1/2 szklanki
cukier szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym

Kroki postępowania

1
Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże Porcje, posypać solą i roztartym pieprzem równomiernie,oliwę wymieszać z octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny
Krok 1 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
2
Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki,
Krok 2 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
3
zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut.
Krok 3 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
4
Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę.
Krok 4 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto
5
Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta cukru i pieprzu, dodać sok z cytryny , i posolić do smaku , na koniec wlać śmietankę i podgrzać ale nie gotować! Żółtko włożyć do miseczki rozrobić z niewielką ilością sosu , po chwili dodać do rondelka i całość wymieszać. Upieczoną rybę wyłożyć na talerze przed podaniem polać sosem.
Krok 5 - Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 13.10.2015 14:39
kolorowo na talerzu
Adamorek 26.03.2015 19:16
dobrze doprawiona rybka
marcia7 21.03.2015 18:26
sosik idealny do ryby z nutką cytryny
marzut 01.02.2015 18:36
super przepis
wyattearp 01.02.2015 18:29
rewelacja!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak