Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy sos z pieczonymi jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatków owsianych 2 łyżki
drobno posiekanych bakalii 3 łyżki
drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich 2 łyżki
miodu 1 łyżka
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny
cynamon
masła 1 łyżka
jogurt naturalny 25 ml
rum 25 ml
jabłka 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy sos z pieczonymi jabłkami

Płatki owsiane zalewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy na ok. 15 minut. Posiekane bakalie skrapiamy rumem. Orzechy prażymy na suchej patelni.
Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne. Środek każdego jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy nadzienie: dokładnie wymieszane płatki owsiane, bakalie oraz orzechy doprawiamy miodem, skórką z cytryny, szczyptą cynamonu i goździków. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy jabłka, skórkę jabłek smarujemy masłem, każde jabłko nacinamy płytko dookoła w najszerszym miejscu żeby nie pękło w czasie pieczenia.
Faszerowane jabłka przykrywamy odciętymi wierzchami i wstawiamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na dno naczynia wlewamy szklankę soku owocowego.
Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 25.09.2010 12:46
smakowity
Klaudia007 02.09.2010 15:04
palce lizać
Beata77 10.08.2010 22:35
Mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak