Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser śliwkowy z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1/2 l
opakowanie budyniu waniliowego 1
cukier
plastry babki orzechowej 4
wytrawnego sherry 5 łyżek
musu śliwkowego 2 łyżki
posiekanych orzechów laskowych 3 łyżki
śliwek z kompotu 500 g
śmietany kremówki 125 g
posiekanych pistacjii 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser śliwkowy z bitą śmietaną

Budyń w proszku wymieszać dokładnie z 1 łyżką mleka. Następnie dodać go do pozostałej porcji wrzącego mleka. Całość gotować 1 minutę, stale mieszając. Budyń zdjąć z ognia, do gorącego wsypać cukier według własnego uznania.
Na dnie salaterki rozłożyć plastry babki orzechowej, skropić je sherry, a następnie rozłożyć mus śliwkowy. Posypać orzechami laskowymi. Połowę porcji śliwek z kompotu również umieścić w salaterce. Ciepły budyń zmiksować i wlać do salaterki. Deser odstawić w chłodne miejsce.
Śmietanę kremówkę ubić i przełożyć do szprycy. Ubitą śmietaną ozdobić schłodzony deser. Na wierzchu rozłożyć pozostałe śliwki. Następnie całość posypać posiekanymi pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 13.06.2011 23:24
dobre
Klaudia007 02.09.2010 15:03
muszę skorzystać z tego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak