Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce - "ayam goreng"

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 12 szt
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
kolendra 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
olej

Porada

Ilość skrzydełek (pałek) można dostosować do ilości członków rodziny. Wg oryginału powinien być jeszcze kmin rzymski, ale nie udało mi się go nigdzie kupić więc nie dawałam. Pozostałą po obtoczeniu mieszankę zachowałam do następnego razu w słoiku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce - "ayam goreng"

Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:04
Syte jedzenie.
Gracer 31.01.2015 11:40
smaczny przepis
Mira85 31.01.2015 10:00
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak