Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser dyniowo-jabłkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 400 gram po obraniu
cynamon Prymat ok 0,5 łyżeczki
jabłka 5 sztuk
sok z pomarańczy z połowy
słonecznik łuskany 1 garść do posypania
rodzynki 1 garść
oliwa łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Porada

Do deseru można dodać także orzechy, gruszki itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser dyniowo-jabłkowy

Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z oliwą, cynamonem i cukrem waniliowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną pieczemy około 15 minut w temp 180°C. W tym czasie jabłka obieramy i także kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z pomarańczy. Do częściowo upieczonej dyni dokładamy jabłka, słonecznik i rodzynki. Zapiekamy jeszcze całość 10 minut, aby jabłka zmiękły.
Deser przekładamy do salaterek i podajemy na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 30.01.2015 08:17
Pyszny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak