Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka 250 gram
jajko 1 sztuka
masło 125 gram
smietana 18% 2 łyzki

Nadzienie

filet z indyka 300 gram
olej do smażenia 1 łyzka
pestki słonecznika 0,5 szklanki
rukola 1 garść
pieczarki 200 gram
przyprawa do gyrosa 0,5 łyżeczki

Beszamel

masło 0,5 kostki
mąka 5 łyzek
mleko 400-500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1\3 łyzeczki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
Krok 1 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
2
Mięso- filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki obsypujemy przyprawą do gyrosa. Fileta dodajemy do pieczarek na patelni i razem smażymy około 20 minut.
Krok 2 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
3
W misce zagniatamy składniki: masło, mąkę jajko i śmietanę.
Krok 3 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
4
Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 4 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
5
w tym czasie przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy składniki. Następnie podlewamy zimnym mlekiem- cały czas mieszając aż beszamel zgęstnieje. W trakcie dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól do smaku.
Krok 5 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
6
Ciasto wyciągamy z lodówki, wyklejamy nim blachę, dziurkujemy. Na cieście umieszczamy umytą ruccolę oraz podsmażonego fileta z pieczarkami- składniki obsypujemy ziarnami słonecznika.
Krok 6 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
7
Następnie wykładamy beszamel i ....
Krok 7 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto
8
obsypujemy go po górze pestkami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Smacznego :)
Krok 8 - Tarta z filetem z indyka i beszamelem- słonecznikiem wzbogacona :)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.02.2015 16:42
ciekawy przepis
Futka 30.01.2015 08:15
wspaniała i bardzo smaczna propozycja :)
kornelcia 29.01.2015 23:45
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak