Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buni fascynacje Obento :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rzodkiewka kilka szt.
salami kilka plasterków
ser żółty 1/2 plasterka
ryż biały 10 dag (ugotowany)
sałata kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Buni fascynacje Obento :

Odłożyć listki sałaty do dekoracji- resztę sparzyć gorącą wodą i natychmiast schłodzić . Osuszyć . Usunąć gruby nerw . Ułożyć jeden na drugim tworząc coś w rodzaju płatu wodorostu nori. 2/3 ryżu ugnieść w wałeczek. Obtoczyć w szczypiorku. Zawinąć ściśle w sałatę .Wałeczek przekroić na 4 części. Udekorować kładąc na środku czerwony cawiart lub kawior. Pozostały ryż wymieszać z odrobiną chrzanu Wasabi ( by mu nadać chrzanowy smaczek ) .Uformować w 2 kulki .Obtoczyć w pestkach dyni .Udekorować mięsem raka lub krewetką . Z sera wyciąć ( malutkimi stempelkami do ozdób , foremkami do ciasteczek - co tam kto ma ) mini gwiazdki, serduszka czy inne ozdoby. Z rzodkiewek zrobić kwiatki .Salami zwijać w rożki, składać po kilka takich rożków razem i spiąć wykałaczką tworząc kwiatek.
Wszystko ułożyć w płaskich pojemniczkach tak by je całkowicie wypełniały. Udekorować .
Z woreczka ryżu wychodzą 2 takie porcje .
Dodatkowo można podać do maczania dip zrobiony z majonezu z odrobiną sosu sojowego i innymi dodatkami .
Użyłam do zrobienia takich składników jak cawiart czy chrzan Wasabi czy mięso raka bo po prostu były w lodówce . Na przyszłość mam zamiar robić Obento z typowo polskich składników .Muszę tylko posprawdzać co by z czym pasowało ( a może nie tylko polskich- bo bardzo by mi tu zamiast czerwonego cawiartu pasowały suszone pomidory w oleju )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 01.08.2011 06:59
pysznie wygląda
Anita21 09.02.2011 15:20
oo uwielbiam sushi
eli_555 23.01.2011 23:40
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak