Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie ravioli

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
natka pietruszki 1 mały pęczek
bazylia świeża spora garść
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
sól szczypta

FARSZ

ser ricotta 35 dag
parmezan starty 3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek ząbek
oliwa
pieprz do smaku
sól do smaku

SOS POMIDOROWY

pomidor 2 sztuki
bazylia świeża kilka listków
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 2 łyżki

Porada

Ravioli to taka alternatywa dla tradycyjnych pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie ravioli

Kroki postępowania

1
Farsz: Na oliwie rumienimy pokrojona w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskie czosnek. Studzimy. Dokładamy sery oraz doprawiamy całość do smaku. Dokładnie łączymy.

Ciasto: Bazylię oraz pietruszkę miksujemy z jajkami i żółtkami.
Krok 1 - Włoskie ravioli foto
2
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy przygotowany „mix”. Zarabiamy ciasto.
Krok 2 - Włoskie ravioli foto
3
Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Gotowe wałkujemy. Za pomocą radełka wycinamy kwadraty. Na co drugim układamy farsz.
Ser przykrywamy kwadratami bez farszu. Sklejamy boki.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odsączmy. Porcjujemy na talerze i polewamy pomidorowym sosem.

Sos: Pomidory kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Dokładamy posiekaną bazylie, doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Włoskie ravioli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 22.10.2016 11:50
pyszności :)
ice cubes 09.02.2016 13:53
Wygląda apetycznie :)
mysza620 04.01.2016 18:55
wygląda obłędnie
Grazyna0211 21.12.2015 17:26
smaczne pierożki
gusia1000 30.01.2015 00:02
dobre jadło.
Adamorek 29.01.2015 17:18
świetny kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak