Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos bolognese z makaronem z warzyw

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na sos bolognese

mięso wołowe bez kości 300 g
mięso wieprzowe bez kości 200 g
cebula 2 szt
cukinia 1 szt
marchewka 1 szt
pomidory 2 szt
pomidory w puszce 1 opakowanie
ząbki czosnku 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 szt
natka pietruszki 1 pęczek
oregano 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
wino czerwone wytrawne 100 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na makaron z warzyw

cukinia 2 szt
marchewka 2 szt
por (biała część) 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos bolognese z makaronem z warzyw

Kroki postępowania

1
Przygotowanie sosu bolognese:

Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino.
Krok 1 - Sos bolognese z makaronem z warzyw foto
2
Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano, zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
Krok 2 - Sos bolognese z makaronem z warzyw foto
3
Przygotowanie makaronu z warzyw:

Marchewkę obieramy. Cukinię i marchewkę kroimy w bardzo cienkie paseczki – najlepiej użyć do tego nożyka/obieraczki do warzyw. Pora przecinamy wzdłuż na pół (jeśli jest gruby możemy przekroić jeszcze raz na pół). Pokrojone warzywa blanszujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.

Na talerzu z warzyw układamy „gniazdko”, polewamy sosem bolognese, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Krok 3 - Sos bolognese z makaronem z warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.01.2015 21:27
lubię to :)
Wiktoria29 28.01.2015 20:32
bardzo fajny pomysł
Kluska_87 28.01.2015 19:35
jakie ładne danie :)
idealme 28.01.2015 19:04
bardzo fajny pomysł!
tytka 28.01.2015 16:37
przepięknie podane !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak