Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki torcik z kawowym akcentem

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT śr 22 cm

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyzki
cukier 3 łyżki
olej 0,5 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta

KRÓWKOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
masa krówkowa 3-4 łyżki
ananas w puszce 5 plasterków
brzoskwinie w puszce 4-5 połówek
winogrona czerwone ok 15 ok 15 koralików

KAWOWA GALARETKA

woda 2 szklanki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka dobrej jakości
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku
amaretto 1 kieliszek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Porada

Można całość wykończyć inną, owocową galaretką, jednak smak kawy to jeden z moich ulubionych. Lubię go nie tylko w filiżance ale także w deserach i ciastach.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki torcik z kawowym akcentem

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
ŚMIETANKA:
Obrane winogrono płuczemy i osuszamy. Odsączone z soku brzoskwinie oraz ananasy kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę krówkową (ilość zależy od tego jak bardzo chcemy słodkie ciasto).
Krok 1 - Lekki torcik z kawowym akcentem foto
2
Gdy dodana masa dobrze się połączy ze śmietanką wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy, dodajemy owoce i po ich wymieszaniu masę wylewamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła
Krok 2 - Lekki torcik z kawowym akcentem foto
3
GALARETKA:
Gorąca wodą zalewamy żelatynę. Rozpuszczamy ją. Dokładamy kawę, cukier waniliowy, likier oraz cukier kryształ do smaku (według uznania). Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wylewamy ją na zastygniętą śmietankę. Ponownie wkładamy torcik do chłodu by galaretka zastygła.
Krok 3 - Lekki torcik z kawowym akcentem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 28.01.2015 08:14
Pysznie wygląda
ada.la 28.01.2015 07:42
fajna ta czarna galaretka
Ola1984 28.01.2015 07:33
Pyszny torcik :)
mikrusiak 27.01.2015 18:38
super :) aż ślinka cieknie...:)
Maridka19 27.01.2015 18:19
Ale smakowicie wygląda :)
Wiesława1 27.01.2015 18:14
wygląda apetycznie
molanka 27.01.2015 17:33
apetycznie wygląda
luna76 27.01.2015 17:22
fajny pomysł z tą kawową galaretką :)
mirosława4 27.01.2015 17:05
zjadłabym kawałek
cukiereczek 27.01.2015 16:45
uwielbiam serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak