Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z SOCZEWICĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szklanka soczewicy 1 szklanka
cebula 2
czosnek 3 ząbki
tymianek świezy lub suszony
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z SOCZEWICĄ

Soczewicę moczymy 2-3 godziny. Po wymoczeniu wymieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.30 min).
Drobno posiekaną cebulę smażymy, jak zwykle, na złoto z dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Gdy cebula będzie gotowa wrzucamy na nią soczewicę dodajemy drobno pokrojony i rozgnieciony z solą ząbek czosnku i tymianek. Chwilę podsmażamy (można dodać odrobinę masła) doprawiając solą i pieprzem.
Ugniatamy farsz. farszu. W tym celu możemy go rozgnieść widelcem, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę i gotowe.
Przepis na ciasto wg przepisu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.05.2012 18:01
Soczewicę gotuję zawsze bez moczenia
szajba2 14.09.2011 16:15
wolę ruskie
Barbara55 02.09.2011 15:43
o jej to nie dla mnie
rakow2
rakow2 11.03.2011 16:16
soczewicy nie jadłam
Zofia12 25.04.2010 20:31
Coś w moim stylu, bardzo oryginalne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak