Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto trójkolorowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto białe

białko 7 sztuk
cukier 20 dkg
margaryna 12 dkg
mąka pszenna 7 dkg
mąka ziemniaczana 7 dkg
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto kakaowe

jajko 4 sztuki
cukier 12 dkg
mąka pszenna 7 dkg
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto żółte

margaryna 12 dkg
cukier puder 20 dkg
żółtko jajek 7 sztuki
śmietana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 20 dkg
skórka z cytryny 1 sztuka

Krem

mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto trójkolorowe

Ciasto białe : margarynę dajemy do garnka, topimy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, potem dajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę, mieszamy i wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.

Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec kakao, mieszamy , wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto żółte : margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, potem śmietanę, mąkę z proszkiem i skórkę z 1 cytryny, mieszamy, wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.

Krem: zagotowujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance rozrabiamy mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko, jak zakipi odstawiamy do wystudzenia.. Ucieramy kostkę margaryny i łączymy z zimnym budyniem. Przekładamy : ciasto białe smarujemy połową kremu, dajemy ciasto kakaowe rozsmarowujemy pozostały krem i przekładamy ciastem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.04.2015 08:51
świetne ciasto
Wafelek2601 16.04.2015 09:53
ekstra ciasto
gosia56 20.03.2015 10:03
super ciasto
2milutka 25.01.2015 21:54
wspaniałe ciasto jak zawsze u Ciebie
Sroczka 25.01.2015 21:35
Ależ to ciasto pysznie wygląda.
Barbara777 25.01.2015 21:03
świetne ciastko;)
engie23 25.01.2015 21:02
apetycznie wygląda
fotoviderek 25.01.2015 20:47
Super ciacho :)
agnieszka214 25.01.2015 19:59
super smaczne ciasteczko do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak