Sposób przygotowania

składniki do ciasta:-40 dag mąki pszennej
-15 dag masła, 5 dag drożdży,3 łyżki śmietany 22%, 2 jajka, 2 żółtka, 2 czubate łyżki Cukru Drobnego , 1/3 łyżeczki soli
-masło do posmarowania formy
Składniki do maku: 40 dag maku, litr mleka, 15 dag masła, 15 dag sparzonych rodzynek,3/4 szklanki miodu, 4 jajka, szklanka Cukru Drobnego, 2 łyżki koniaku
Masa makowa: Mak umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy. Roztopić masło, dodać miód, wanilię, rodzynki, mak i smażyć 15 minut, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z Cukrem Drobnym marki Srebrna Łyżeczka, pianę ubitą z białek, alkohol i całość wymieszać.
Ciasto: Drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Ciasto piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę polukrować i posypać posiekanymi migdałami.

Komentarze

  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    oj lubie makowce
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    lubię mak
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    spuer
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    moja babcia robiła najlepszą :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Zapowiada się smakowicie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !