Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne zajączki

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
sól szczypta
masło 10 dag

DODATKOWO

jajko do smarowania
rodzynki na oczy

LUKIER

mleko 2 łyżki
cukier puder ok 4-5 łyżek

Porada

To pyszne drożdżówki do Wielkanocnego koszyczka!

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne zajączki

Kroki postępowania

1

Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 1 - Wielkanocne zajączki foto
2
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 2 cm.
Z ciasta wycinamy 12 prostokątów o wymiarach mniej więcej 10 x 6 cm. Powinno zostać na jeszcze ciasta na głowy i ogony!
W krótszych bokach prostokątów wykonujemy nacięcia około 2 cm (na środku boków). Dzięki temu uzyskamy nogi i łapki .
Krok 2 - Wielkanocne zajączki foto
3
Tak przygotowane podstawy zajączków przekładamy na blaszkę. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Z pozostałego ciasta formujemy małe i większe kulki. Mniejsze będą stanowić ogonki. Większe nacinamy z jednej strony na głębokość około 1 cm. Otrzymujemy w ten sposób głowy z uszami.
Uformowane głowy i ogonki przyklejamy do podstaw zajączków. Smarujemy je jajkiem. Z rodzynek wykonujemy oczy.
Drożdżówki wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Zajączki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem, smarując pędzelkiem delikatnie łapki, nogi i ogonki. Studzimy.
Krok 3 - Wielkanocne zajączki foto
4
LUKIER:
Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy całość widelcem. Lukier powinien być dość gęsty. Jeszcze ciepłe zajączki smarujemy lukrem (najlepiej nas kratce). Do tego celu użyłam silikonowego pędzelka.
Krok 4 - Wielkanocne zajączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 10.02.2015 14:42
ciekawie wygląda
Franciszek 25.01.2015 13:15
Super pomysł
gusia1000 24.01.2015 21:23
Aż szkoda ich zjeść.
ada.la 24.01.2015 19:52
ale fajne ci wyszły
Wiesława1 24.01.2015 19:12
Czujemy Wielkanoc.Świetne
erym 24.01.2015 15:09
ida swieta, fantastyczny pomysl...
pestka 24.01.2015 12:32
SMACZNE i bardzo świąteczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak