Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z soczewicą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kapusta biała średniej wielkości główka
soczewica czerwona 1,5 szklanki
pieczarki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
jajko
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
kostka rosołowa 0,5 kostki

SOS

pomidory w puszce 1 opakowanie
woda ok 1,5 szklanki
śmietana do zabielenia ok 1 łyżka
mąka 1 łyżka do zagęszczenia
zioła dalmatyńskie do smaKU
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat

Porada

Gołąbki to danie z którym możemy wiele kombinować, czyli jest to coś co bardzo lubię! Jak mówi moja mama: w nich można przemycić wszystko:)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z soczewicą

Kroki postępowania

1
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki.
Pieczarki myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku
Krok 1 - Gołąbki z soczewicą foto
2
W oddzielnym garnku gotujemy soczewice do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Gołąbki z soczewicą foto
3
Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę.
Krok 3 - Gołąbki z soczewicą foto
4
Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki).
Zwijamy gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki z soczewicą foto
5
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki.
Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna.
Wierzch gołąbków przykrywami także liści.
Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
Krok 5 - Gołąbki z soczewicą foto
6
Miedzy czasie przygotowujemy sos.
Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos ( bez kawałków pomidora).
Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!
Krok 6 - Gołąbki z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2015 00:58
na pewno smaczne.
Justi2401 22.01.2015 10:03
Wspaniałe gołąbki, pyszne i zdrowe :)
barbara11561 21.01.2015 22:25
Pyszne gołąbki.
Ada-Gaba 21.01.2015 22:23
wspaniały obiadek
MałaMi89 21.01.2015 21:42
Zjadłabym takiego z chęcią :) U mnie właśnie w planach pierogi z soczewicą :)
IlonaAlbertos 21.01.2015 20:36
Wyglądają wspaniale.
Wiktoria29 21.01.2015 20:33
fajny pomysł na farsz
Edith85 21.01.2015 20:15
jak dla mnie -idealne :)
pestka 21.01.2015 18:59
świetna propozycja
cukiereczek 21.01.2015 18:43
wspaniałe danie
Monika-twin 21.01.2015 16:59
SUPER PRZEPIS.
wyattearp 21.01.2015 16:35
fajne gołąbki
Kuchnia Marty 21.01.2015 16:32
Uwielbiam soczewicę.. uwielbiam gołąbki! Jadziu, wpraszam się na obiad!
Wafelek2601 21.01.2015 16:26
Bardzo smaczny obiad
gosia561 21.01.2015 16:24
zrobię taki farsz
Marta Ryżek-Kalkowska 21.01.2015 16:18
Smaczny obiad, a właściwie smaczny i zdrowy :) Pozdrawiam Jadziu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak