Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hetmaniec

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KRUCHE CIASTO

mąka 45 dag
masło 20 dag
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 1 łyżka

CIASTO MAKOWE

mak 30 dag
margaryna 0,5 kostki
jajko 6 sztuk
cukier puder 18 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy
orzechy włoskie 1 garść siekanych
rodzynki 2-3 łyżki

BISZKOPT PIECZONY NA KRUCHYM CIEŚCIE

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta

MASA ORZECHOWA

mleko 0,4 litry
masło 3/4 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1-2 łyżki do smaku
alkohol do smaku
krem czekoladowy 1-2 łyżki (nutella)
orzechy włoskie 12 dag mielonych

Porada

Przepis zdobyłam chodząc jeszcze do technikum gastronomicznego . To smaczne i syte ciasto.

Przepis i sposób przygotowania na: Hetmaniec

CIASTO KRUCHE:
Mąkę siekamy z masłem na stolnicy. Dokładamy do nich pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę, a drugą schładzamy.

Na wyłożone ciasto kruche wykładamy masę makową. Całość razem pieczmy około 50 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy.
MAK:
Mak sparzamy. Po ostygnięciu mielimy dwa razy. Ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy partiami cukier. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak oraz na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka na pianę, które następnie dokładamy do maku. Dodajemy olejek migdałowy na zapach oraz bakalie. Ciasto wylewamy na ciasto kruche i razem pieczemy.
BISZKOPT:
Na dno blaszki ścieramy schłodzone ciasto kruche. Na wierzch wylewamy ciasto biszkoptowe. Razem pieczemy około 15-20 minut w 180°C.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dokładamy cukier. Gdy dobrze się rozetrze dokładamy po jednym żółtku. Puszystą masę łączymy z mąka i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na ciasto kruche. Pieczemy. Studzimy.
MASA ORZECHOWA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy nutellę, orzechy oraz alkohol. Dokładnie ucieramy.


Przełożenia:
Ciasto makowe- masa orzechowa- Biszkopt z ciastem kruchym- polewa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 20.09.2016 12:43
Cudownie smakowite:)
sezamek 30.08.2016 16:46
pyszne ciacho
gusia1000 23.01.2015 00:55
ciasto pod moj smak.
IZABELA29 22.01.2015 12:38
arcydzieło mniam pycha
agnieszka214 21.01.2015 19:46
bardzo apetyczny kąsek
Ola1984 21.01.2015 18:52
Takiego ciacha jeszcze nie jadłam :)
Adamorek 21.01.2015 17:21
dobrze się zapowiada
wyattearp 21.01.2015 16:37
super ciacho
Małgorzata Pin 21.01.2015 16:23
super wyglada bardzo smakowicie
cooked 21.01.2015 15:52
zapowiada się smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak