Przepis i sposób przygotowania na: Rosół Z lanym Ciastem zamiast makaronu :)
Przygotwujemy kubek ok 0.5 L wystarczy....
wbijamy do niego jajo/a ( zależy czy chcemy gęsciejsze lane ciasto czy rzadzsze kluski jeśli chodzi o ilośc jaj czy mąki )
nastepnie zasypujemy mąka 1 lub 2 łyżeczki energicznie mieszając ze sobą te składniki aż uzykamy jednolitą konsystencje jeśli jestz byt rzadko dokladamy jeszcze troche mąki i mieszamy... aż zacznie się ciągnąć ... chyba że chcemy delikatne chude kluseczki wiec nie trzeba...
następnie wstawiamy garnek z wodą np 1 L czy 2 L...
dodajemy kostki bulionowe 1 lub 2
robiąc wywar na Kościach i warzywach mogą być nawet skrzydelka byle by byla jakas kość ...
gdy zaczna nam się jarzynki gotować i cała reszta .... zbieramy pianę ... z wierzchu....
po czym doprawiamy nasz Rosol zostawiajac na wolnym ogniu by troszke sie to pogotowalo...
gdy zacznie wrzec i mocno sie gotowac....
zalewamy nasz rosolek
naszym lanym ciastem kladac po lyzeczce...
lub lejąc strumieniem z gory na okolo objeetosci Garnka...
zostawiamy do zagotowania... mieszamy....
Gotowe....
smacznego... :)