Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ZAMEK

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT o średnicy 26 cm

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta

BISZKOPT o śr 22 cm

jajko 3 sztuki
mąka tortowa 3 łyżki
cukier 3 łyżki
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta

biszkopt biały 36x24 cm

białko 7 sztuk
cukier 20 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
mąka 5 dag
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 0,5 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyżki
ser biały 0,5 kg 3x mielony
cukier puder 4-5 łyżki
galaretka 2 różowe
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

MASA BUDYNIOWA

mleko 1,5 litry
cukier puder 4-5 łyżek
cukier waniliowy 3 sztuki
budyń waniliowy 3 sztuki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mąka tortowa 1,5 łyżki
żółtko jajek 6 sztuki
masło 3,5-4 kostki
wafelki 4 sztuki
barwnik spożywczy do ciast

Porada

Aby tort po przekrojeniu także był księżniczkowy użyłam różowych galaretek. Wbrew pozorom tort łatwo się wykonuje. Polecam!!!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ZAMEK

Kroki postępowania

1
BISZKOPT 26 CM;
;Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm
BISZKOPT O ŚR 22 CM
Postępujemy tak jak wyżej.
Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.
BISZKOPT BIAŁY;
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min.
Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
MASA ŚMIETANKOWA:
Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.
Krok 1 - Tort ZAMEK foto
2
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.
Krok 2 - Tort ZAMEK foto
3
MASA BUDYNIOWA:
Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy.
Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki.
Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne.
Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm.
Krok 3 - Tort ZAMEK foto
4
Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy.
Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien.
Krok 4 - Tort ZAMEK foto
5
Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu.
Krok 5 - Tort ZAMEK foto
6
Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku.
Krok 6 - Tort ZAMEK foto
7
Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.
Krok 7 - Tort ZAMEK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa2180 11.03.2015 22:18
rewelacja, mam zamiar go upiec na 3 urodziny córeczki :-) rozumiem że do biszkoptów 26cm i 22cm należy dodać 1 łyżeczkę proszku, bo nie jest napisane :-)
gusia1000 23.01.2015 00:41
Mistrzostwo świata.
Hrabina w kuchni 20.01.2015 22:34
Wspaniały!!! Ja za leniwa jestem na takie wyzwania :(
pestka 20.01.2015 14:50
tort rewelacyjny
Zdzisław 20.01.2015 14:01
ale bajerancki tort, zjadłbym ze 3 wieże
caralajna 20.01.2015 13:51
wow, co za cudo, aż nie zatkało :)
MałaMi89 20.01.2015 12:37
Jaga - jesteś Mistrzem!:) rewelacyjny i pomysłowy torcik! :D
ada.la 20.01.2015 10:44
śliczny torcik
kloruś 20.01.2015 09:58
chętnie bym skosztowała takich pyszności!
tytka 20.01.2015 09:53
cudowny dla małej księżniczki!
Danost 20.01.2015 08:46
o mamusku przepiękny
RenataZ-et 19.01.2015 20:32
wygląda przepięknie!
marzut 19.01.2015 20:27
super pomysł :)
AgaS10 19.01.2015 20:15
wygląda rewelacyjnie:)
halina17 19.01.2015 20:12
Bardzo ładny tort.
irenka 19.01.2015 20:00
ale śliczny, zjadłabym kawałeczek
Ada-Gaba 19.01.2015 19:43
wspaniały tort na 5 : )
Renataj 19.01.2015 19:38
Łał, zamek dla księżniczki. Albo rycerza. Pięknie się prezentuje.
Mniam 19.01.2015 19:04
Dzieciom można pozazdrościć tak kreatywnej mamusi :)
cukiereczek 19.01.2015 18:58
bajkowy tort
tomek18 19.01.2015 18:42
megaaa:) córka zobaczyła i mówi: tata ja chce takiego torta ;)
Ola1984 19.01.2015 18:19
Świetny pomysł na tort, gratuluję inwencji twórczej :)
Ola1young 19.01.2015 18:09
znakomity pomysł na tort :)
jola91 19.01.2015 17:18
Przepiękny :) Gratuluję pomysłu :)
Edith85 19.01.2015 16:25
ale pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak