Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kaczki 2 szt.
cebula 2 szt.
miód 100 ml
ocet balsamiczny 100 ml
rosół wołowy 300 ml
oliwa
Przyprawa curry orientalna Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Goździki całe Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
2
Mięso z kaczki myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki oraz nadmiar skóry po bokach. Skórę nacinamy ukośnie.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
3
Curry, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz czarny łączymy w miseczce (proporcje wg uznania) i tak przygotowaną mieszankę wcieramy w mięso kaczki z każdej strony.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
4
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy na nim mięso, aż do uzyskania złocistego koloru. Smażenie zaczynamy od strony skóry. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na chwilę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
5
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180̊C - 190̊C. Kaczkę w naczyniu wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kawałków mięsa). Na 5-6 minut przed wyjęciem, przykrywamy mięso folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.

Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
6
Do garnka dodajemy ocet balsamiczny i miód. Przyprawiamy mieszanką przypraw, która została nam z przyprawiania kaczki oraz kilka goździków. Mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Następnie dolewamy rosół wołowy i gotujemy aż całość się połączy.

Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
7
Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojone w piórka cebule i lekko podsmażamy. Dodajemy 1,5 łyżeczki miodu. Dokładnie mieszamy aż cebulka się skarmelizuje.

Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto
8
Kaczkę, po wyjęciu z piekarnika ostawiamy na chwilę, następnie kroimy w plastry i wkładamy na około 2 minuty do garnka z sosem miodowym. Podgrzewamy. Kawałki kaczki podajemy z podsmażoną cebulką, polane sosem.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 1: Piersi z kaczki w sosie miodowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak