Sposób przygotowania

NADZIENIE: Morele umyć, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać 4-5 łyżkami cukru i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. a następnie smażyć w rondelku na niedużym ogniu aż owoce się rozpadną, przestudzić.
CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia.
Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posypać obficie orze4chami i polać lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Przepysznie wyglądają!
  • 3
    original
    Opublikowano

    banditka

    wxtra pysznie wyglada ten lukier
  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    wxtra pysznie wyglada ten lukier
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Mam ogromny apetyt na taka smakowita drozdzóweczke :P
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pychota
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    też z chętnie spróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !