Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo - orzechowy przekładaniec

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MIODOWE

mąka tortowa 30 dag
miód 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
margaryna 15 dag

WKŁADKA KRUCHO_ORZECHOWA

mąka tortowa 2,5 szklanki
margaryna 220 gram
śmietana kwaśna 2 łyżki
jajko 2 małe
cukier puder 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie

DODATKOWO

powidła śliwkowe (węgierkowe) 3/4 słiczka
orzechy włoskie 15 dag siekanych

MASA ORZECHOWA

mleko 0,5 litry
masło 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki
mąka tortowa 0,5 łyżki
budyń waniliowy 1 sztuka
spirytus do smaku
orzechy włoskie 20 dag
mleko 0,5 szklanki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1 kg po obraniu
galaretka cytrynowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/3 łyżeczki
cukier do smaku

Porada

Ciasto idealne na świąteczny stół. Pachnie miodem, orzechami i jabłkami- czego chcieć więcej?:)

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo - orzechowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą część oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180ºC przez około 15 min.
Upieczone placki studzimy.
Krok 1 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
2
WKŁADKA:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Kolejno wałkujemy każdą z nich. Na przygotowaną blaszkę wykładamy pierwszą cześć. Smarujemy ją połową powidła i posypujemy połową przygotowanych orzechów. Następnie na orzechy wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy ją pozostałym powidłem i posypujemy pozostałymi orzechami. Całość przykrywamy trzecią rozwałkowaną częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Krok 2 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
3
MASA ORZECHOWA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.

Orzechy mielimy. Mleko zagotowujemy. Gorącym sparzamy orzechy. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku.

Krok 3 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
4
MASA JABŁKOWA
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i smażymy około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec dodajemy galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy całość trzymając masę jeszcze na ogniu. Jabłka studzimy. Zimną masą przekładamy ciasto.

Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by masa jabłkowa stężała. Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowi polewa czekoladowa posypana kokosem.

PRZEŁOŻENIE:
Cisto miodowe- masa orzechowa- wkładka krucho orzechowa
Krok 4 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto
5
- masa jabłkowa- ciasto miodowe- polewa.
Krok 5 - Miodowo - orzechowy  przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 07.05.2015 17:26
smak boski
gusia1000 21.01.2015 00:48
ciasto na medal.
Michał2 15.01.2015 15:53
smaczne, piękne cudo:)
VioletoweKucharzenie 15.01.2015 09:09
smaczne ciacho:-)
Ola1984 15.01.2015 07:30
Fantastycznie wygląda :)
MałaMi89 14.01.2015 20:30
Ciasto w sam raz na święta :)
RenataZ-et 14.01.2015 20:21
wygląda wspaniale!
Małgorzata Pin 14.01.2015 20:03
i już ślinka leci,pycha
Ada-Gaba 14.01.2015 19:58
jedno z moich ulubionych ciast : )
ania2610 14.01.2015 18:26
wspaniałe ciasto
Hrabina w kuchni 14.01.2015 18:22
U Ciebie jak zwykle pysznie:)
cukiereczek 14.01.2015 18:03
cudownie wyglądające ciasto
kasienka23 14.01.2015 17:36
wygląda na bardzo pracochłonne ale chyba warto :) rewelacyjne!
halina17 14.01.2015 17:15
Smacznie wygląda ciasto.
Kluska_87 14.01.2015 17:09
super ciasto :) i ile ono ma warstw

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak