Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
łyżek sosu zielonego majonezowego kilka
ok. 1/2 l wody + 3 łyżki octu 10% do gotowania:
sól, pieprz mielony biały do smaku:
łyżki oliwy 2
chleb żytni 4 kromki, na zakwasie

Przepis i sposób przygotowania na: Bruschetta z jajkiem i zielonym sosem

Sos przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/21969/sos-majonezowy-zielony.html . Chleb posmarować olejem, opiec w tosterze albo na blasze w gorącym piekarniku. Wrzącą wodę zakwasić octem, bardzo delikatnie wbijać jajka tak aby nie uszkodzić żółtek. Przy pomocy łyżki zagarniać ścinające się białko tak aby całe żółtka były nim otulone. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Na każdej grzance położyć jajo w koszulce, oprószyć solą, pieprzem i polać zielonym sosem. Polecam, pyszna przekąska albo śniadanie :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.08.2012 11:11
Rewelacyjne.
Agnik 15.10.2011 20:29
mniam
IZABELA29 12.10.2010 09:55
pysznie wygląda i ten zielony sosik ...
wedith1 01.09.2010 12:20
Apetyczne wygląda!
Zofia12 19.08.2010 12:21
czaderskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak