Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar)

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 700 g (myszka)
słonina wędzona 200 g
pieprz zielony w zalewie 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka (żółta)
kapary całe Smak kilka łyżek
oliwki zielone Smak kilka łyżek (mogą być z pastą)
sól 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z oliwkami i kaparami (szynkowar)

Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i razem ze słoniną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Dodajemy pieprz ,gorczycę białą i żółtą ,kapary ,oliwki i sól. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Po kilku godzinach dodajemy żelatynę ,dokładnie łączymy składniki. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min (temperatura 75°C). Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 20.06.2017 07:28
bardzo fajnie przygotowana szynka
Kluska_87 13.01.2015 14:27
fajny przepis
Hrabina w kuchni 13.01.2015 12:31
Apetycznie wygląda.
wwwiolka 12.01.2015 23:48
Bardzo fajny przepis.
Skotka 12.01.2015 22:56
To musi być pyszna szynka:))
2milutka 12.01.2015 22:36
jak to super wygląda;)
ada.la 12.01.2015 21:50
wygląda ciekawie
pajbek 12.01.2015 21:20
musi być pyszna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak