Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z golonki i nóżek z szybkowaru

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wywar jest klarowny, mięso miękkie i jest smaczna galareta na kolację i na przystawkę. Smacznego!

Składniki:

golonka wieprzowa 70 dag
nóżki wieprzowe 5 sztuk
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
woda 3 litry

Dodatkowo:

Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ocet 10 %
przyprawa w płynie bez glutaminianu sodu do smaku

Porada

Wywar, który jeszcze został z gotowania golonki i nóżek, wykorzystałam do zupy fasolowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z golonki i nóżek z szybkowaru

Z golonki i nóżek usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowaru. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę Kucharek. Wlać wodę i zamknąć szybkowar.

Po zasyczeniu pary opuścić gwizdek. Zmniejszyć ogień i gotować około 80 minut. Szybkowar otworzyć po upływie około godziny. W tym czasie mięso jeszcze skruszeje, a szybkowar sam spuści ciśnienie. 

Wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek. Wsypać pieprz świeżony mielony, dodać wywar i do smaku przyprawę w płynie Kucharek. Schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Przed zjedzeniem można polać odrobiną octu do smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 10.01.2015 17:32
dobra do wódeczki
Michał2 10.01.2015 16:26
smaczne jedzenie:)
agnieszka214 10.01.2015 15:51
tez takie robie szybkowar mam super sprawa
adelajda 10.01.2015 12:44
dobra musi być
Wacław 10.01.2015 10:44
lubię taką z dodatkiem odrobiny octu :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak