Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto alpejskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
kakao 35 g
mąka pszenna 40 g
cukier 135 g
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Do nasączenia biszkopta

sok z cytryny 3 łyżki
wódka 3 łyżki

Do posmarowania biszkopta

dżem wiśniowy 410 g
wódka 2 łyżki

Masa kajmakowa

kajmak 510 g
masło lub margaryna 250 g
wódka 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
gorąca woda 2 łyżki
bezy 290 g

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 1 l
fix do śmietany 1 szt
cukier puder 2 łyżki
wódka 4 łyżki
sok z cytryny 40 ml
woda 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Do posypania

kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto alpejskie

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.
Gdy masa białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut.
Krok 1 - Ciasto alpejskie foto
2
Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką.
Krok 2 - Ciasto alpejskie foto
3
Masa kajmakowa:
Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę.
Krok 3 - Ciasto alpejskie foto
4
Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu.
Krok 4 - Ciasto alpejskie foto
5
Masa śmietanowa:
Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej.
Krok 5 - Ciasto alpejskie foto
6
Górę posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Ciasto alpejskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.03.2017 09:26
świetne ciasto
tomek18 14.01.2015 21:14
wygląda MEGA!! pysznie
alaaa 09.01.2015 11:14
same pyszności
Michał2 08.01.2015 22:28
ciekawe ciasteczko:)
MałaMi89 08.01.2015 22:25
Ekstra wygląda!:)
halina17 08.01.2015 20:26
Dobre ciasto.
Franciszek 08.01.2015 19:53
Pysznie wygląda
mirosława4 08.01.2015 19:01
zjadłabym kawałek :)
IZABELA29 08.01.2015 18:37
podoba mi się
Kluska_87 08.01.2015 18:01
palce lizać
ada.la 08.01.2015 17:48
fajne ciasto
Gabi44 08.01.2015 17:45
Pyszne ciasto.
Skotka 08.01.2015 16:57
Pyszne i śliczne:)
Sroczka 08.01.2015 16:38
Takie ciasto z chęcią bym zjadła.
Kucharka45
Kucharka45 08.01.2015 16:38
Mniaam :)
Małgorzata Pin 08.01.2015 16:24
pysznie wygląda
RenataZ-et 08.01.2015 16:05
wygląda na przepyszne
Ewelina1991 08.01.2015 15:58
pyszne ciasto!!
agnieszka214 08.01.2015 15:43
lubie takie ciasta sa bardzo smaczne
Krzysztof15 08.01.2015 15:24
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak