Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krecik

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 2 sztuki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
śmietan fix 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 2 łyżki
brzoskwinia 1 sztuka
cukier puder 3 łyżki
sok z 1/2 cytryny
banan 3 sztuki
kremówka 0,5 litra
draże 100 czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Krecik

Masło roztapiamy w rondelku. Do ciepłego masła dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao i mleko. Mieszamy i dodajemy 2 żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie, łyżką łączymy z resztą masy.
Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zimnął śmietanę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem i śmietan-fixsami. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i też mieszamy ze śmietaną. Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w drobną kosteczkę brzoskwinię i draże kakaowe. Mieszamy dokładnie.
W upieczonym cieście wydrążamy środek, zostawiając tylko dno i boki.
Na spodzie kładziemy banany. Następnie wykładamy krem i wszystko szczelnie przykrywamy wydrążonym ciastem pokruszonym na małe kawałki.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 24.09.2011 12:57
Ciasto znane jako kopiec kreta, ale to jest chociaż w całości domowe: to najważniejsze.
Islanzadi 04.11.2010 00:18
Ten przepis jest super :D
Ewa99 09.10.2010 14:21
Pychotka :) lubię takie ciasta :)
ewasylwia 06.10.2010 09:54
dawno nie robiłam ale jest pyszne
Agnieszka172 01.09.2010 19:44
pyszne
Agnieszka_B 10.08.2010 09:52
Wygląda pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak