Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 3/4 szkl
olej 4 łyżki
kakao 3 łyżeczki
ocet 1/2 łyzki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

Biszkopt jasny

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka 1 szkl
olej 4 łyżki
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

Wkładka serowa

ser biały 50 dag
jajko 5 szt
cukier puder 15 dag
cukier waniliowy 1 op
margaryna 10 dag
budyń waniliowy 2 łyżki

Masa brzoskwiniowa

brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka brzoskwiniowa 2 op

Masa budyniowa

mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 op
cukier 4 lyżki
masło 1 kostka

Dodatkowo

polewa czekoladowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym foto
2
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewać olej. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać ocet i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wym. 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym foto
3
Wkładka serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Dodać zmielony ser oraz budyń. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 3 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym foto
4
Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Krok 4 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym foto
6
Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budynie oraz cukier. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć.
Krok 5 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym foto
7
Na ciemny biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, wyrównać. Położyć ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarować drugą część masy budyniowej. Na to wyłożyć gęstą masę brzoskwiniową, wyrównać. Wierzch przykryć biszkoptem jasnym. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Całość posypać kolorowymi perełkami.
Krok 6 - Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 08.11.2016 10:16
super ciasto;)
adelajda 05.01.2015 17:42
Pyszne do kawki :))
Hrabina w kuchni 04.01.2015 15:59
Świetne ciasto.
agnieszka214 04.01.2015 15:28
rewelacyjny pomysł na ciacho
RenataZ-et 04.01.2015 15:14
wygląda rewelacyjnie
cukiereczek 04.01.2015 15:07
apetyczne ciasto mniam
as28 04.01.2015 15:05
mniam mniam
molanka 04.01.2015 14:37
bardzo apetyczne
Janina 04.01.2015 14:09
Pyszne ciacho;)
Wiesława1 04.01.2015 14:09
Chętnie bym się wprosiła na kawkę z takim dodatkiem
Michał2 04.01.2015 14:08
ładnie prezntuje się, musi być smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak