Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 sztuka
woda ciepła
sól szczypta

Nadzienie

mak 20 dag
mleko 2% 1 szklanka
masło lub margaryna 1,5 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka-zmielone
jajko 1 sztuka
miód prawdziwy 1 łyżka

Sos pomarańczowy

pomarańcze 2 sztuka
cukier 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1 łyzka
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

Kroki postępowania

1
1.
Farsz: Mak przepłukać na sicie pod bieżącą wodą zalać wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać.
Krok 1 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
2
Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło”
Krok 2 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
3
następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki ,
Krok 3 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
4
wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
Krok 4 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto
5

Sos: Z pomarańczy wycisnąć sok –ja zrobiłam to w wyciskarce do cytrusów. Cukier lekko skarmelizować w rondelku wlać sok z pomarańczy i gotować aż do momentu zredukowania się sos-lekko zgęstnieje pod koniec wrzucić paseczki pokrojonej skórki pomarańczowej bez białej błonki gotować jedną minutę , odstawić na chwilę polać gorące pierożki na talerzach posypać odrobiną suchego maku i podawać. Życzę smacznego!
Krok 5 - Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak