Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Wrzucamy meiso do ciasta, dokładnie mieszamy. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
Do kotlecików podajemy sos. np. z: 4- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, szczypty soli 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżek posiekanego szczypiorku (jak u autorki) lub z kawałków pomidorków, papryki, kawałka czerwonej cebuli, zabka czosnku, szczypiorku, jogurtu naturalnego i łyzki smietany, odrobiny cytryny i pieprzu (u mnie). Składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.

Córka spałaszowała jednego zaraz po upieczeniu z sosem sałatką.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    grasylwia

    na pewno pycha :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczny - zarówno przepis jak również zdjęcie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !