Sposób przygotowania

- ciasto:
250g gorzkiej czekolady polamanej na kawalki (uzyłam Wedla 65%)
3 duze jajka
200g jasnego cukru muscovado - u mnie Demedera
100ml oleju slonecznikowego - nie mialam wiec dałam z pestek winogron
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii - brak wiec olejek waniliowy kilka kropel
100g maki pszennej
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdalow
250g surowych burakow
-polewa:
100gr gorzka czekolada
cukier puder (na oko)
śmietanka płynna do deserów (wlana na oko)

Piekarnik nagrzac do 180°C. Tortownice o srednicy 22cm posmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Czekolade polamana na kawalki wlozyc do miski, umiescic nad garnkiem z parujaca woda i rozpuscic, az bedzie lsniaca. Odstawic by lekko przestygla.
Jajka ubic z cukrem i oliwa za pomoca miksera przez okolo 3 minuty. Mikser odstawic i za pomoca drewnianej lyzki bardzo delikatnie ‘wmieszac’ do masy jajecznej ekstrakt waniliowy (u mnie kilka kropel olejku waniliowego), przesiana make, sode i proszek do pieczenia, oraz mielone migdaly.
Buraki obrac i zetrzec na tartce o drobnych oczkach, odcisnac nadmiar soku(ja buraki potraktowalam malakserem, na drobinki). Do masy jajecznej dodac starte buraki i stopiona czekolade. Calosc delikatnie wymieszac.
Przelozyc mase do tortownicy i piec przez ok 50 – 60 min, robiac probe drewnianym patyczkiem. Piekarnik wylaczyc zostawiajac w nim ciasto na chwile; pozniej ciasto wyjac i ostudzic na kratce. Zdjac papier.
Zrobic polewe. W oryginale jest biała polewa z wasabi ale ja z braku wasabi zrobiłam ciemna. Stopiłam w kapieli wodnej czekolade, dodałam smietanki i cukru pudru.

Ciasto jest mocno czekoladowe a mniej słodkie wiec dobrze jesli polewa jest słodka. Pokrywamy cale ciasto i wstawiamy do lodowki. Gore posypalam platkami migdałowymi i jadalnymi ziarenkami kawy. Ot i cała filozofia. Ciasto jest przepyszne, mokrawe i mocno czekoladowe. A przy tym nie czuc w nim głownego składnika. :) Polecam.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    ciasto do kawki
  • 0
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    Super!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    A to mi zaimponowałaś.Z burakiem bym nie wymyśliła ciasta.Rewelacyjny pomysł!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !