Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron trójkolorowy 500 g
filet z kurczaka 500 g
szpinak mrożony 400 g
czosnek ząbki 3 ząbki
śmietana 18 proc 3 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem

1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obtaczamy dokładnie w tymianku i pieprzu cytrynowym. Wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy 4 minuty od czasu do czasu mieszając.

3. Następnie wrzucamy całą bryłkę szpinaku i przykrywamy patelnię. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Gdy tak się stanie dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i dusimy całość jeszcze 2 minuty.

4. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Wrzucamy makaron i całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Podsmażamy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak