Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięsa mielonegonp. wołowo-wieprzowego 400 g
jajko 2 szt
śmietana 12% 200 m
sól, pieprz do smaku
bakłażan
natka pietruszki 2 łyżki
cebula 1 szt
ryż ugotowany 1.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany umyjemy i roimy na pół, usuwamy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny Kiedy puszczą sok płuczemy i osuszamy.Mięso mielone,posiekaną podsmażoną na margarynie cebulę,jaja,ryż,posiekaną pietruszkę sól,pieprz,wszystko dokładnie łączymy. Nadziewamy farszem bakłażany. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą i podlaną wodą.
Zapiekamy przez 50minut, w temperaturze 180minut(dolewamy wodę). 10 minut przed końcem zapiekania bakłażany podlewamy śmietaną.A przed podaniem posypujemy odrobiną majeranku,bazylii,oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 02.12.2012 09:38
świetne
ZEWA 02.08.2012 20:40
kolejny ciekawy przepis
Ania67 04.05.2012 06:37
moje smaki
maryśka 23.09.2011 17:55
dobre
patusia 19.08.2011 23:02
pycha
bami 22.03.2011 18:59
Jeszcze nigdy nie przyrządzałam bakłażanów, ale chyba wielki czas spróbować. Te Twoje wyglądają bardzo smacznie :)
Dorota76 04.01.2011 19:43
świetne
Ewa109 29.09.2010 22:49
warto wypróbować:)
Pyza 20.08.2010 09:55
Bardzo smaczne własnie je zrobiłam następnym razem dodam odrobinę musztardy i podziele się opinią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak