Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety drobiowe w zalewie octowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

filety z kurczaka 10 plastrów
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta na mięso
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta na mięso
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta na mięso
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 0,5 szklanki
olej do smażenia 1 szklanka

Zalewa octowa

woda 4 szklanki
cebula biała 2 sztuki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
sól do smaku 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
przyprawa w płynie 1 łyżka

Porada

Taką zalewę octową można wykorzystać do różnych innych potraw mięsnych i rybnych. Kotleciki najlepiej postawić na stół w półmisku z zalewą octową , bo bez zalewy szybko wysychają, ale bez są również smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Filety drobiowe w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojona w plasterki cebule. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut.
Krok 1 - Filety drobiowe w zalewie octowej foto
2
Filety lekko rozbijamy i każdego przecinamy na pół. Przyprawiamy solą , pieprzem ,papryką, itp. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Krok 2 - Filety drobiowe w zalewie octowej foto
3
Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Krok 3 - Filety drobiowe w zalewie octowej foto
4
Zalej ułożone w misce usmażone filety drobiowe gorącą zalewą. Tak zalane filety przykryj talerzem i odstaw przynajmniej na 24 godziny.
Krok 4 - Filety drobiowe w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2017 15:15
Pyszne i kuszące zabieram do książki.;)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.01.2015 09:54
Renataj to polecam, a jestem pewna,że je polubisz.
Renataj 28.12.2014 20:27
Ciekawy pomysł - kotletów w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
Marta Ryżek-Kalkowska 28.12.2014 20:04
Olu one są znakomite i na jednym kotleciku sie zazwyczaj ni kończy :)
Aleksandra/Olcia 28.12.2014 16:34
jeszcze takich nie jadałam.ciekawy przepis
Stenka 28.12.2014 15:19
smaczne danie
marcia7 28.12.2014 14:46
ciekawe danie
mirosława4 28.12.2014 14:38
smaczne bardzo je lubimy :)
Renata9 28.12.2014 14:34
pyszne fileciki
Marta Ryżek-Kalkowska 28.12.2014 14:18
Wspaniałe kotlecik, które polecam zwłaszcza na Sylwestrowa zakąskę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak