Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe kotlety z karkówki w białkach

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 3/4 kg
białko 4 jaj
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
sól
Soda oczyszczona Prymat szczypta
olej do smażenia

Porada

Tak przygotowane kotlety można przygotować również na grillu. Wtedy możemy pominąć dodatek białek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe kotlety z karkówki w białkach

1. Karkówkę dzielimy na plastry i rozbijamy na dość cienkie kotlety. Każdy kotlet solimy i wrzucamy do miski. Wsypujemy przyprawę do mięs i zioła i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.

2. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem sody. Każdy plaster mięsa zanurzamy w pianie. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagita 28.12.2014 11:47
Ciekawe jak smakują takie kotlety w białkach... :)
Iwusia 27.12.2014 23:22
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak