Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z powidłami i masą kokosową

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjny, delikatny, puszysty piernik w nieco innej wersji. Tym razem przełożony nie tylko samymi powidłami, ale też masą kokosową. Polecam!

Składniki:

Ciasto:

margaryna 125 gramów
cukier 200 gramów
miód 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka płaska
mleko 250 mililitrów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 250 gramów
mąka orkiszowa 50 gramów

Masa kokosowa:

kokos 200 gramów
cukier 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda zimna 3 łyżki
margaryna 50 gramów

Polewa:

margaryna 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki

Dodatkowo:

powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z powidłami i masą kokosową

Przygotowanie ciasta:

Roztopić w garnku margarynę, dodać miód, cukier, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną, cynamon i kakao.

Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu i mieszać. Garnek zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać.

Dodawać do masy porcjami przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x11 cm.

Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczony piernik wyjąć z formy odkleić papier, przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki.

Przygotowanie masy kokosowej:

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Mleko, margarynę, cukier i kokos gotować na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając. Garnek zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Przygotowanie polewy:

W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Chwilę podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w jednolitą masę. Polewę lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku.

Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cienko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomeczek 17.12.2023 16:23
wszystko fajnie ale jest błąd w przepisie tak jakby. W składnikach na ciasto jest napisane mleko pomijam ilość, w przygotowaniu ciasta już go nie ma dodałem na sam koniec robienia masy na ciasto bo coś za gęste to było ale można się pomylić i przegapić.
staropolanka5 13.04.2015 14:01
wspaniałe super
Kejti 30.12.2014 13:23
Rewelacyjny,musi być pyszny :-)
Adamorek 25.12.2014 18:42
smaczne ciacho
Grazyna0211 25.12.2014 16:51
smacznie się zapowiada ten piernik
Justi2401 25.12.2014 14:18
Uwielbiam piernik, niezbędny na Świątecznym stole :) Twój wygląda przepysznie :)
Agata3 25.12.2014 11:47
wyśmienity do kawki :)
bietka 24.12.2014 23:22
w sam raz na święta :)
marcia7 24.12.2014 22:02
no jest przepyszny
2milutka 24.12.2014 21:48
Wspaniale wygląda!
Ada-Gaba 24.12.2014 20:05
wygląda przepysznie
Zdzisław 24.12.2014 20:00
takie ciasta bardzo lubię
agnieszka214 24.12.2014 19:17
super wspaniały pomysł
norweska20 24.12.2014 15:42
pierniczek pierwsza klasa
Wiesława1 24.12.2014 14:40
pysznie ..jak zawsze u Ciebie
Alex_M 24.12.2014 13:26
apetycznie wygląda :)
caralajna 24.12.2014 13:15
piernik wyszedł idealnie :)
Konczi 24.12.2014 12:37
Pyszny pierniczek
Krystyna32 24.12.2014 11:25
bardzo apetyczny
Krzysztof15 24.12.2014 11:00
super pierniczek
Ewelina1991 24.12.2014 10:52
świetnie wygląda!!
Kluska_87 24.12.2014 10:23
z kokosem takiego jeszcze nie jadłam :)
Wiktoria29 24.12.2014 09:13
piękny piernik i świetny pomysł aby trochę odejść od tradycji i przełożyć go masa kokosową
Pani Domu 24.12.2014 08:22
bardzo ładny piernik
Mniam 24.12.2014 00:54
Takiego piernika to jeszcze nie jadłam. Ciekawe zestawienie z kokosem, musi być pyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak