Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ziemniaczano-selerowe z fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

* CIASTO

mąka pszenna typ 500 2 szkl.
mąka owsiana 1/2 szkl.
woda ciepła 1/2 szkl.
mleko 3,2% 1/2 szkl.
żółtko jajek 1

* FARSZ

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
ser feta do smaku
seler korzeniowy średni
Pieprz czarny mielony Prymat
sól selerowa
kozieradka mielona
Cebula suszona Prymat

Porada

Jeśli farsz podczas nadziewania pierogów okaże się zbyt wilgotny, dosypać do niego garść dobrej bułki tartej i dokładnie wyrobić. Bułka wchłonie nadmiar płynu, a nie wpłynie znacząco na smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ziemniaczano-selerowe z fetą

* FARSZ:

Poprzedniego dnia ugotować seler w skórce, ostudzić, obrać i zetrzeć na drobnych lub średnich oczkach tarki.
Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, odcedzić, lekko odparować i ubić tłuczkiem lub na gorąco przecisnąć przez praskę - pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone ziemniaki połączyć z selerem, doprawić dużą ilością pieprzu, mieloną kozieradką i sporą ilością suszonej granulowanej cebuli.
Na koniec dodać ser feta utarty na tarce.
Masę dokładnie wyrobić i ew. lekko dosolić do smaku solą selerową.

Farsz wstawić na noc do lodówki.

* CIASTO:

Mąkę pszenną dokładnie wymieszać z owsianą (można je razem przesiać) w sporem misce - zrobić dołek i wlać mocno ciepłe mleko oraz większość wody. Wszystko wymieszać i dołożyć surowe żółtko - ciasto zagnieść dolewając resztę wody w razie konieczności.
Ciasto z miseczką włożyć do worka foliowego i pozostawić w temp. pokojowej na 30-45 minut.

Wypoczęte ciasto rozwałkować niezbyt cienko na blacie lekko podsypanym mąką, wyciąć krążki ulubionej wielkości i nadziać przygotowanym farszem ziemniaczano-selerowym.

Pierogi gotować porcjami w lekko osolonej gorącej wodzie, nie dopuszczać do mocnego wrzenia.

Podawać z rozpuszczonym świeżym masłem lub masłem klarowanym, z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

soovka 04.01.2015 18:44
Ciekawy przepis.
Habibi 20.12.2014 13:46
Jestem zakochana w selerze :) Trafił mi się ostatnio duży okaz, ale tak jędrny i smaczny, jak młodziutki. Aż szkoda mi go było ugotować w zupie, więc nadziałam nim pierogi ;)
pestka 19.12.2014 14:19
podoba mi się ta propozycja pierogów
Alex_M 19.12.2014 12:09
fajny farsz :)
w mojej kuchni 18.12.2014 13:22
smaczne jedzonko jak dla mnie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak