Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałeczek
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat kilka ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
woda letnia 2 l
chleb na zakwasie 1 piętka

Porada

Aby wszystko szybciej się ukisiło dodajemy piętkę chleba na zakwasie, jeśłi takiego nie mamy można dodać kilka łyżek wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty.

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany)

Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej szafce. Podczas kiszenia na wierzchu pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Gdy warzywa ukisną wszystko przecedzić przez gęste sito. Barszczyk jest gotowy do picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np. czysty barszczyk lub barszcz czerwony zabielany, zestawiamy z ognia nastęnie dolewamy tego kiszonego i mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.12.2014 14:56
piję cały rok :P
Grazyna0211 18.12.2014 13:32
pyszny barszczyk
Alex_M 18.12.2014 10:40
uwielbiam :)
Stenka 18.12.2014 08:50
Robię zakwas co roku
Noruas 17.12.2014 23:29
jeszcze nie kisiłam, super pomysł
misia53 17.12.2014 23:05
taki barszczyk jest smaczny , ja też kiszę ale dałaś mi pomysł aby ukisić z innymi warzywami, bo ja dawałam tylko buraczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak