Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na wędzonce

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
groch 250 gramów
wędzonka 200 gramów
kiełbasa 200 gramów
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
ziemniaki 0,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 4 ziarenka
majeranek 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
słonina 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na wędzonce

Groch wypłukać i zalać zimną wodą na około 30 minut. Następnie odcedzić i zagotować w wodzie od czasu do czasu mieszając. Doprowadzić do całkowitego rozgotowania grochu. W tym czasie wstawić kość wędzoną do wody i zagotować. Dodać pokrojone w  małą kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pieprz, sól, ziele angielskie, majeranek. Cebulę przysmażyć na patelni z masłem, doprawić pieprzem i Przyprawa do zup i potraw, dodać do całości. Ugotowany na miękko groch wrzucić do wywaru. Na koniec dodać pokrojoną kiełbaskę przysmażoną na rumiano na słoninie. Całość zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku i ew. mocniej doprawić. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 18.12.2014 11:43
moja ulubiona zupa
Wacław 18.12.2014 10:56
bardzo smaczna zupa ,my akurat robimy grochówkę z makaronem
Hrabina w kuchni 17.12.2014 22:23
Bardzo lubię taką na wędzonce.
Renataj 17.12.2014 21:18
Uwielbiam grochówkę z nutką wędzonki i dużą ilością majeranku - pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak