Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczany pasztet ze śliwką

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 3/4 szklanki
filet z kurczaka 1 podwójny
suszone śliwki kalifornijskie ok 10 dag
jajko 2 sztuki
kostka rosołowa 0,5 kostki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
kminek Prymat 1 łyżeczka do srodka
kminek Prymat do posypania
czosnek 3 ząbki
majeranek 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
tłuszcz do smażenia

Porada

Obecność śliwek sprawia, że pasztet nie tylko zyskuje na smaku, ale także na wyglądzie. Polecam i idę zajadać te zdrowe pyszności!

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczany pasztet ze śliwką

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym.
Upieczone mięso studzimy i mielimy.
Krok 1 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
2
W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy do niej połowę kostki rosołowej. Gdy ta się rozpuści wsypujemy kaszę i gotujemy do momentu jak całkowicie wchłonie wodę.
Gotową kasze zdejmujemy z ognia, przykrywany i odstawiamy na około 15 minut by „doszła”.
Krok 2 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śliwki przekrawamy na połowę.
Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do niej kminek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
4
Przygotowaną masę łączymy ze zrumienioną cebulę oraz śliwkami. Mieszamy. Na koniec wbijamy jajka.
Krok 4 - Gryczany pasztet ze śliwką foto
5
Po wymieszaniu Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.
Całość posypujemy kminkiem i pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu pasztet studzimy. Gotowe.
Krok 5 - Gryczany pasztet ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 17.01.2016 08:27
Takiego jeszcze nie jadłam :)
gusia1000 21.01.2015 00:33
na pewno pyszny.
dodi 11.12.2014 11:08
ale pysznosci
Klausia 11.12.2014 10:04
jestem pod wrażeniem :)
Anna169Hosz 10.12.2014 08:50
Ciekawa jestem smaku tego pasztetu!
Ola1984 10.12.2014 08:04
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
Bernadeta1 09.12.2014 22:55
takiego nie jadłam a zapowiada się smacznie
caralajna 09.12.2014 21:15
bardzo fajny pasztet
Stenka 09.12.2014 20:50
ciekawy przepis
wyattearp 09.12.2014 20:26
super musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak