Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabelska cukinia Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczki chilli-czerwone 3 sztuki
czosnek 10 ząbków
chrzan świeży 1 laska
koper suchy 5 gałązek
Liść laurowy suszony Prymat
woda 2 litry
ocet 10 % 2 szklanki
sól 4 płaskie łyżki
cukier 8 płaskich łyżek
cukinia 2 kg
Gorczyca biała cała Prymat 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Diabelska cukinia Eli

Cukinie umyć,odkroić końcówki,pokroić w słupki ze skórką,długie tak,jak wysokość słoików(2 cm od góry wolne) i pionowo ułożyć w słoikach.Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku,kawałek obranego chrzanu,gałazkę kopru,łyżeczkę gorczycy,3 ziarenka ziela angielskiego,duży listek laurowy,kilka ziarenek pieprzu.Papryczki chilli umyć odciąć szypułki i wyjąć nasionka.Papryczki pokroić w paski i równo podzielić na 5 słoików.Wodę zagotować z octem,solą i cukrem.Zalać cukinie i pasteryzować około 35 minut.Ostudzone przechowywać w zimnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 14.10.2011 20:28
ciekawe
jolajka 30.01.2011 14:11
dziś otworzyłam słoik zrobiony tym sposobem, rzeczywiście diabelskie!!!
pawel007 01.12.2010 20:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak