Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z masą chałwową

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 8 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki

Masa

żółtko jajek 2 sztuki
mleko 250 ml
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 20 gram
chałwa 200 gram
margaryna 250 gram

Dekoracja

czekolada gorzka 100 gram
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyzeczki
biszkopty podłużne 26 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą chałwową

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Krok 1 - Tort z masą chałwową foto
2
Masa: Z przewidzianej ilości mleka odlać połowę, przelać do rondelka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka dobrze rozmieszać mąkę oraz żółtka. Mieszankę przelać do gotującego mleka i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia.
Krok 2 - Tort z masą chałwową foto
3
Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch.
Krok 3 - Tort z masą chałwową foto
4
Do miski przełożyć miękką margarynę i utrzeć ją na delikatny krem.
Krok 4 - Tort z masą chałwową foto
5
Następnie po łyżce dodawać budyń cały czas miksując.
Krok 5 - Tort z masą chałwową foto
6
Na koniec partiami dodawać chałwę caly czas mieszając.
Krok 6 - Tort z masą chałwową foto
7
Wykonanie: We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić. Na paterze położyć pierwszy krążek biszkoptu i nasączyć go kawą. Rozsmarować połowę kremu, nałożyć drugi krążek biszkoptu i znów go nasączyć. Nałożyć resztę kremu i położyć ostatni kawałek biszkoptu i także go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc.

Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na szybce i zostawić do stwardnienia. Na chwilę przed ostatecznym stwardnieniem nożem zrobić grube wiórki czekoladowe. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Śmietankę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, z wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki. Na środku ułożyć wiórki czekolady. Wokół tortu ułożyć biszkopty i zawiązać wstążkę. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Krok 7 - Tort z masą chałwową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 19.10.2015 18:20
Prze piękny jak z cukierni!
Maridka19 10.12.2014 11:08
Przepięknie to wygląda :)
Christopher 04.12.2014 18:00
Lubię chałwę i tort będzie mi smakował.
Mniam 04.12.2014 11:33
Tort chałwowy robiłam i bardzo smakują takie słodkości :)
czekoladka_m 04.12.2014 11:11
Mmm, zjadłabym kawałek z ogromnym apetytem:)))
gosia1988 04.12.2014 08:39
wygląda rewelacyjnie - tortu z kremem chałwowym jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa jak smakuję, wiec chyba zrobię w najbliższym czasie taki :)
VioletoweKucharzenie 04.12.2014 07:21
ale apetycznie wygląda:-)
Zdzisław 04.12.2014 05:48
takie ciasta bardzo lubię
Niki22 03.12.2014 23:57
ja poproszę porcję :)
jola91 03.12.2014 23:30
Piękny i na pewno bardzo smaczny
IKrakowianka 03.12.2014 22:23
bardzo ładnie wygląda
Hrabina w kuchni 03.12.2014 22:15
Wspaniale się prezentuje :)
migotka28 03.12.2014 22:03
przepiękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak