Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z makiem białym

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 1 kilogram
drożdże 2 dag
cukier 4 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
masło 10 dag roztopione
masło 250 gramów
jajko 2 sztuki

Nadzienie:

mak 500 gramów
cukier puder 1/2 szklanki
miód prawdziwy 1 szklanka
skórka pomarańczowa 4 łyżki
orzechy włoskie 1 szklanka
płatki migdałowe 5 dag
śmietana 30% 250 ml
żurawina suszona 5 mililitrów
rodzynki 5 dag
jaja 2 sztuki
olejek migdałowy 4 krople
biszkopty okrągłe 4 łyzki zmielone
masło 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem białym

Kroki postępowania

1
Mak gotuję w litrze wody godzinę. Odcedzam na sicie, następnie mielę go trzy razy, razem z orzechami.
Krok 1 - Rogale z makiem białym foto
2

Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem i odcedzam.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję miód, cukier, dodaję mak, śmietanę, rodzynki, żurawinę, biszkopty, olejek, orzechy, płatki migdałowe i całość podsmażam 10 minut. Po wystygnięciu masy dodaję do żółtka i ubita białka na sztywno. Całość mieszam.


Krok 2 - Rogale z makiem białym foto
3

Ciasto:
Drożdże wykruszam do miski, dodaję trzy łyżki mąki, szczyptę cukru i pół szklanki letniego mleka. Zaczyn mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Drożdże muszą podwoić swoja objętość. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję pozostałe mleko, masło roztopione i ubite jajka z cukrem. Ciasto zagniatam rękoma i odstawiam do wyrośnięcia.

Krok 3 - Rogale z makiem białym foto
4

Masło zamrożone ścieram na tarce.

Krok 4 - Rogale z makiem białym foto
5

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto. Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej i rozkładam równomiernie na 2/3 częściach powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie składam ciasto, pierwsza warstwa nieposmarowana na posmarowaną masłem i na to trzecia warstwa ciasta. Ciasto złożone wałkuję i składam ponownie na trzy części i wałkuję, proces powtarzam dwadzieścia siedem razy. W międzyczasie włożyłam ciasto na dwie godziny do lodówki.

Krok 5 - Rogale z makiem białym foto
6

Ciasto dzielę na cztery części. Z każdej powinny wyjść cztery duże rogale. Można zrobić oczywiście małe rogaliki. Na każdą sztukę nakładam nadzienie i zwijam. Układam na papierze do pieczenia na blaszce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rogale pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piekę 20 minut temperaturze 180 stopni.

Rogale lukruję i posypuję orzechami.

Krok 6 - Rogale z makiem białym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.12.2016 19:42
ale apetyczne
Klausia 29.10.2016 21:32
Super smakołykii
ada.la 29.12.2014 14:04
ale u ciebie są pszności
gosia56 08.12.2014 16:36
z białym makiem nigdy nie robiłam super;)
Hrabina w kuchni 03.12.2014 22:04
Oj, napatrzyć się nie mogę na te Twoje rogaliki :)
dwa pokoje z kuchnią 03.12.2014 11:10
uwielbiam je! szkoda, że u mnie biały mak jest niedostępny :/
Wiesława1 03.12.2014 10:01
oj wprosiłabym się na kawę i taki dodatek
ben-ka 03.12.2014 08:50
Jakie wypasione!!! a dla mnie pewnie nie zostawiłaś ani jednego:(
Alex_M 03.12.2014 08:03
wyslij mi jednego :)
anemon 02.12.2014 23:17
Przepiękne, wpadam bez zaproszenia.
kasia.s 02.12.2014 22:37
Imponujące:)
Edith85 02.12.2014 21:43
wyglądają wspaniale, uwielbiam te rogale :)
Christopher 02.12.2014 20:36
Wypasione te Twoje rogale.
Adamorek 02.12.2014 19:47
ale rarytasy
mirosława4 02.12.2014 19:45
zjadłabym :)
AgaS10 02.12.2014 18:45
ale nabrałam na nie ochoty:)
halina17 02.12.2014 18:42
Smacznie wyglądają.
norweska20 02.12.2014 18:25
ale apetyczne......pychota
Katarzyna59 02.12.2014 18:21
cudnie wyglądają
usmiech 02.12.2014 17:55
ładnie wygląda
Janina 02.12.2014 17:40
Pyszności;)
adelajda 02.12.2014 17:03
chętnie zjem jednego :))
Marta Ryżek-Kalkowska 02.12.2014 16:33
jakie tu pyszności u ciebie :)
Krystyna32 02.12.2014 15:33
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak