Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wieprzowe kilka sztuk
włoszczyzna
ogórki kiszone 5-6 sztuk
ziemniaki 4-5 sztuk
ziele angielskie 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
woda 2 litry
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kości wieprzowe, zbieramy pianę, która nam się wytworzy i dodajemy pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz ziele angielskie - gotujemy ok. 30 min. Następnie dokładamy obraną i umytą włoszczyznę. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki (jak są małe nie obieram ze skórki, duże -tak). Kiedy mięso jest prawie gotowe dorzucamy do zupy ziemniaki, a gdy zmiękną starte ogórki (często dodaję też sok ze słoika z kiszonymi ogórkami), wyjmujemy ugotowaną marchewkę i trzemy ją na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kosteczkę - dorzucamy do zupy. Na koniec zaprawiamy zupę mąką rozrobioną w zimnej wodzie i śmietaną zmieszaną z odrobiną zupy, doprawiamy przyprawami do smaku - chwilę gotujemy i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.11.2014 05:53
apetyczne danie obiadowe..
IwonaDD 26.11.2014 16:47
ostatnio robiłam, pychota!!!
Beatris 26.11.2014 15:33
Apetyczna zupka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak