Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem bananowy Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny sok 3 sztuki
imbir świeży 30 g
cukier 40 dkg
żelfiź 3 do 1 2 sztuki
banan 1.5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem bananowy Eli

Banany pokroić w plastry,włożyć do rondla z grubym, dnem (nie może być obity),wlać sok z cytryn,dodać imbir i smażyć na małym ogniu,aż masa zgęstnieje,dodać cukier,żelfixy i jeszcze smażyć 3 minuty.Gorący dżem włożyć do wyparzonych,suchych słoiczków (ja dawałam do takich po koncentracue pomidorowym-200 ml),zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zastawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 21.07.2012 11:05
wow uwielbiam banany, fajnie że można je tak wykorzystać
ZEWA 11.10.2011 00:10
o to dla mnie nowość
Ewa104 25.08.2011 09:33
Uwielbiam takie nowinki.A z imbirem musi być bardzo aromatyczny.
Islanzadi 06.11.2010 00:20
Dżemu bananowego jeszcze nie widziałam, ale może być smaczny :)
eli_555 17.08.2010 21:57
Nie robiłam z czym innym.Ale jak nie masz świeżego,to możesz dodac odrobinę imbiru mielonego.Imbir dodajei dżemowi charakteru,bo banany są raczej mdłe.
alaaa 17.08.2010 21:09
a czy ten imbir musi być??można zastąpić czymś innym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak