Sposób przygotowania

Banany pokroić w plastry,włożyć do rondla z grubym, dnem (nie może być obity),wlać sok z cytryn,dodać imbir i smażyć na małym ogniu,aż masa zgęstnieje,dodać cukier,żelfixy i jeszcze smażyć 3 minuty.Gorący dżem włożyć do wyparzonych,suchych słoiczków (ja dawałam do takich po koncentracue pomidorowym-200 ml),zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5 minut.Później odwrócić i zastawić do wystygnięcia.Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu,najlepiej w piwnicy.Smacznego!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    a czy ten imbir musi być??można zastąpić czymś innym
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Nie robiłam z czym innym.Ale jak nie masz świeżego,to możesz dodac odrobinę imbiru mielonego.Imbir dodajei dżemowi charakteru,bo banany są raczej mdłe.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Islanzadi

    Dżemu bananowego jeszcze nie widziałam, ale może być smaczny :)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam takie nowinki.A z imbirem musi być bardzo aromatyczny.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    o to dla mnie nowość
  • 2
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    wow uwielbiam banany, fajnie że można je tak wykorzystać

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !