Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 700 g
Mój przepis na soczystą karkówkę Prymat 1 opakowanie
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
olej 5 łyżek
kapusta kiszona 500 g (z suszonymi grzybami)
ziemniaki kilka szt.
chrzan żurawinowy 1-2 łyżek
czosnek marynowany kilka ząbków

Porada

Do przepisu warto wykorzystać kiszoną kapustę z suszonymi grzybami i wędzonką.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami

Kroki postępowania

1
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać łyżkę musztardy i 4 łyżki oleju, całość dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
2
Karkówkę pokroić na 4 plastry i podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez 7-8 minut, aby się zarumieniła na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
3
Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć część kapusty z grzybami, na to podsmażoną karkówkę obtoczoną w marynacie i polewamy pozostałą marynatą.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
4
Na wierzchu ułożyć drugą warstwę kapusty z grzybami. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 180 stopni przez około 1h.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
5
Podgotowane ziemniaki nacinamy, przyprawiamy rozmarynem, skrapiamy olejem. 30 minut przed końcem pieczenia mięsa dokładamy do naczynia ziemniaki do upieczenia.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto
6
Tak przygotowane danie podawać z marynowanym czosnkiem i chrzanem żurawinowym.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 61: Karkówka pieczona w kapuście z grzybami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slawoj1963 25.09.2016 10:51
nie miałem suszonych grzybów ale w zamian dodałem trochę boczniaków i pieczarek oraz podgotowaną na parze marchewkę pokrojoną w plastry wynik końcowy pyszne!!!
dodi 03.09.2016 12:35
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak