Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 20 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
budyń czekoladowy 3 szt (bez cukru)

Masa

budyń waniliowy 2 szt (bez cukru)
margaryna kostka 1 szt (miękka)
mleko 3,2% 3 szklanki
chałwa 300 g (waniliowa)
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec

Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,a następnie żółtka. Mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej prostokątnej formy i pieczemy 40 min w temperaturze 160°C. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 2 części.

Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Masę lekko studzimy i ucieramy z pokruszoną chałwą. Placek przekładamy masą ,wierzch dekorujemy kremem i startą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.12.2014 21:52
wypróbuję to :)
Rysia 23.11.2014 18:57
Ciekawe ciasto.
ania2610 23.11.2014 17:44
bardzo apetyczne
wwwiolka 23.11.2014 14:35
Pięknie się prezentuje.
Zdzisław 23.11.2014 12:59
takie ciasta bardzo lubię
Lis 23.11.2014 11:57
Smakowite ciasto:)
Alex_M 23.11.2014 11:26
uwielbiam :)
Ewelina1991 23.11.2014 10:41
pysznie wygląda
Czyki 23.11.2014 10:37
Bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak