Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
woda ciepła 1 1/2 szklanki
cebula 3 sztuki
mak 1 łyżka
olej do smażenia 2 łyżki
sól do smaku

Porada

Do cebuli można dodać więcej maku.

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, pokroić w piórka, posolić dodać mak i krótko zeszklić na patelni.
Krok 1 - Cebularze foto
2
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże wodę żółtko i sól. Wyrobić elastyczne ciasto pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić.Odstawić na 15 minut.
Krok 2 - Cebularze foto
3
Z ciasta zrobić 10 placków cieńszych na środku. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem. Na środek każdego placka wyłożyć cebulę, można jeszcze posypać makiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180*C
Krok 3 - Cebularze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 22.11.2014 17:28
też takie robiłam :)
kasienka23 22.11.2014 11:22
fajny przepis na drugie śniadanie jak znalazł :)
Kulinarna Ja 22.11.2014 10:19
bardzo je lubię
Grazyna0211 22.11.2014 10:15
pysznie się zapowiadają
Krzysztof15 22.11.2014 09:08
bardzo lubie
Ola1984 22.11.2014 08:44
Mniam, idealne cebularze :)
Skotka 21.11.2014 23:50
Polecam:) Na drugie śniadanie jak najbardziej:)
jasiek 21.11.2014 23:14
lubię na drugie śniadanie
Róża1 21.11.2014 23:09
poproszę o jednego :-) , bo tak wyglądają apetycznie , że ślinka mi cieknie ;-)
Gracer 21.11.2014 22:44
muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak