Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kawą

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto białe

białko 7 sztuk
mąka pszenna 100 gram
mąka ziemniaczana 50 gram
cukier 200 gram
cukier waniliowy 1 sztuka
ocet 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto biszkoptowe

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier waniliowy 1 sztuka

Wkładka serowa

twaróg zmielony 1 kilogram
cukier 1. 1/2 szklanki
masło 200 gram
żółtko jajek 7 sztuk
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier waniliowy 2 sztuki
białko 4 sztuki

Krem

żółtko jajek 4 sztuki
mleko 3,2% 1/2 litra
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
masło 200 gram
sok z cytryny 3 łyżki
aromat cytrynowy kilka kropli

Dodatkowo

kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Polewa

czekolada gorzka 50 gram
śmietana 30% 1 łyżka

Porada

Ciasto biszkoptowe (na białe posypane kawą) najlepiej wykładać łyżką

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kawą


1. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Suche składniki razem przesiać i dodać do białek, lekko przemieszać, dodać ocet, wymieszać i wyłożyć do blaszki robiąc górki i dołki ( miałam mało precyzyjny przepis i tego nie zrobiłam). Ciasto posypać kawą.
2. Białka ubić z solą dodając cukry. Do ubitych białek wmieszać żółtka i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać i wylać na ciasto białe posypane kawą. Piec 30 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu przekroić.
3. Ser: Ser utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodać do sera.Ucierając dodać budyń i na koniec białka ubite z 1/2 szkl cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozprowadzić ser i upiec na złoty kolor ok 40 min temp 180*C. Wystudzić.
4. Krem: Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę i 3/4 szkl mleka, wymieszać na gładką masę. Resztę mleka zagotować dodając pozostały cukier. Wlać rozmieszane żółtka i ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić.
5. Masło ucierać i partiami dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat i sok z cytryny.
6. Na przekrojone ciasto wyłożyć połowę kremu, położyć zimny sernik resztę masy i przykryć drugą połową ciasta. Polać polewą.
7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.02.2019 16:21
Bardzo ładnie się prezentuje , pychotka !
Skotka 07.02.2019 16:33
Dziękuję:)
monikaT83 21.11.2014 11:57
cacuszko! uwielbiam serniki i kawkę:)
Zdzisław 21.11.2014 09:11
wspaniałe słodkości
Pani Domu 20.11.2014 21:27
super ciacho
R'n'G Kitchen 20.11.2014 20:05
Świetne ,delikatnie wyglądające ciacho.
kloruś 20.11.2014 19:09
Prezentuje się smakowicie :)
iziona 20.11.2014 18:19
Obłędny widok, coś wspaniałego
adelajda 20.11.2014 18:09
Super ciacho :)
caralajna 20.11.2014 18:09
wygląda obłędnie! :)
BernadettaP 20.11.2014 18:00
Świetnie się prezentuje !
jola91 20.11.2014 16:03
Smakowite ciacho :)
luna76 20.11.2014 14:23
fantastycznie się prezentuje:)
Krystyna32 20.11.2014 13:14
pyszności
Grazyna0211 20.11.2014 12:23
efektowny sernik
mysza75 20.11.2014 11:51
jakie pyszne ciacho
Kasiaaaaa 20.11.2014 11:49
jak z cukierni...rewelacja,idealneaz brak mi slow :-)
Mniam 20.11.2014 11:35
Apetyczna kostka wspaniałego ciasta. Bardzo mi się podoba i coś mi mówi, że zrobię sobie takie na Boże Narodzenie :)
dodi 20.11.2014 10:38
trafia do ulubionych
ben-ka 20.11.2014 10:30
Ciasto jak z cukierni:) tylko pozazdrościć.
Wiktoria29 20.11.2014 10:04
musi być smaczny
AgaS10 20.11.2014 09:28
ale mam ochotę na takie ciacho:)
Malinka 20.11.2014 08:52
Takie ciacho do kawy-rozkosz dla podniebienia :)
Ada-Gaba 20.11.2014 08:51
przepyszna bomba kaloryczna : )
VioletoweKucharzenie 20.11.2014 08:40
poproszę o awałeczek
engie23 20.11.2014 08:18
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak